Publicat pe 2 comentarii

Svilengrad între Da și Nu

S-a întâmplat acum câțiva ani ca, venind spre casă după ce petrecusem o săptămână pe plajele din Thasos, să rămân câteva zile prizonier într-o pensiune sărăcăcioasă dintr-un orășel din sudul Bulgariei, chiar la granița ei cu Grecia și Turcia.

Orășelul de care vorbesc, Svilengrad pe numele lui bulgăresc, e la numai trei kilometri de granița cu Grecia și la vreo zece kilometri de granița cu Turcia.

Prin urmare, turci cu curul mare, greci cu strungăreață și bulgari cu ceafa groasă stau la un loc pe cele câteva terase din centrul acestui Babilon redus la scară și sug cafele, ceaiuri, beri. Toți, inclusiv femeile cu pălărioare albe, fumează în draci și ciripesc amical unii la alții. Din când în când câte o gospodină aruncă de la balcon o găleată de apă pe trotuar. Din când în când, un câine traversează preocupat și neatent strada. E o senzație copleșitoare de provincialitate caldă, de timp care stă pe loc și de ilustrată din secolul trecut.

Există dragoste peste tot.

Am cunoscut aici un cuplu, soț și soție. El grec, ea bulgăroaică. Se apropiau de cincizeci de ani dar erau tare plăcuți la vedere, amândoi pe chip cu un zâmbet cald. Și care se înțelegeau grozav!

Și e ceva neobișnuit în asta?

Păi e!

Pentru că în bulgară, ”ne” înseamnă ”nu”, dar în greacă ”ne” înseamnă ”da”. Și ca lucrurile să fie cu totul halucinante, în bulgară, ca să zici da, dai din cap cum dăm noi în semn de nu, și invers.

Deci dacă ea spune ”ne” și dă din cap în semn că da, este ”nu” în bulgară. Dacă el spune ”ne” și dă din cap în semn că da, este da în greacă. Dacă ea spune ”ne” și dă din cap în semn că nu, vrea să spună da în greacă, și dacă el spune ”ne” și dă din cap în semn că nu, nu face sens!

Extreme mai extreme decât atât mi-e greu să îmi închipui.

Dar văzându-i cum încă se sorbeau unul pe altul și cu câtă delicatețe se atingeau, mi-am dat seama că norocoșii ăștia, între DA și NU, s-au înțeles mereu doar din priviri.

***

Răspândește asta pe

2 comentarii la „Svilengrad între Da și Nu

  1. Mi-ai făcut seara frumoasă! Strabunica mea exact așa făcea, clătina capul stânga dreapta și când așteptai un refuz categoric auzeai un… “aha”🥰🥰🥰

    1. Mă bucur să știu că seara ta e mai frumoasă acum.

Scrie un comentariu