Publicat pe Lasă un comentariu

Don Angelo

După somni și crapi

Don Angelo cel adevărat, prietenul meu cu care vânam somni și crapi, zile frumoase și fantezii ale minții, de la care am învățat navigația și care mi-a deschis ochii spre farmecul apei și al cerului senin trântit pe vreun mal nisipos al Dunării, cel care mi-a inspirat personajul Don Angelo de Barba Corta din romanul Regele cu pene, s-a dus pe râu în jos acum câteva zile.

Chiar de ziua mea.

Prietene, nu știu unde te-ai grăbit așa. Mai erau aici pe pământ beri de băut, povești de inventat, femei de dezmierdat, ceruri albastre de cutreierat și saramuri de crap de făcut și de dat, cum numai tu le știai face!

Să prinzi pești mari, dragul meu! Și nu te îngrijora că ești singur pentru că noi, cei care te vedem cum te duci în orizont peste ape în barca pe care ai iubit-o, te iubim, dragul meu! Te iubim mult și mereu, prietene!

Cu una din fetele lui frumoase

FRAGMENT DIN ROMAN

” Don Stephano se aşeză pe unul din cele două scăunele de plastic din mijlocul bărcii, îşi scoase pantofii din picioare şi îşi puse tălpile goale pe grătarul de scândurele. Don Angelo rămase în spate, la pupa, cu mîna pe tija lungă şi groasă cu care se guverna motorul. Îşi descheiase cămaşa la toţi nasturii iar piepţii ei fluturau acum în curentul format de înaintarea bărcii dezvelindu-i pectoralii modeşti şi dându-i un aer eroic de care Don Angelo era conştient şi pe care îl cultiva chiar şi atunci când era singur în barcă. Ajunseră curând la gura Canalului şi de acolo, luată de curent, barca intră în curgerea principală a fluviului. Don Angelo lăsă motorul la relanti şi îl puse pe direcţia de traversare.

Fluviul îi cuprinse din toate părţile ca un animal care se pregătea să îi înghită.

– Desfă şi tu o bere.

Don Stephano se conformă. Desfăcu două, pentru fiecare căte una. Don Angelo se întinse şi o luă. Ciocniră sticlele de trei ori.

– Hai noroc!

– Să trăieşti!

– Dacă morţii ar putea să bea bere, ar învia, zise Don Angelo ștergându-se la gură cu dosul palmei.”

Răspândește asta pe

Scrie un comentariu