Publicat pe Un comentariu

Vașco

Vașco venea dintr-o familie de nazarineni ucraineni care se așezaseră acolo după ce străbunicul lui, gonit de persecuțiile împotriva ordinului, plecase din Ucraina cu o căruță cu boi în care își pusese vodca și restul de avere și pornise în pribegie.

Tatăl lu Vașco se apropia de cincizeci de ani și era bețiv și bătăuș. Îi știa de frică tot satul. Și la fel îi era și Irenei frică de el. Spunea ea că schilodise vreo doi cu bătaia și scăpase de pușcărie doar pentru că șeful de post îi era văr de-al doilea și s-a înțeles cu ăia bătuți să nu facă plângere la judecătorie în schimbul a doi purcei de fiecare. Când se îmbăta, era bai. Nu-l puteai stăpâni. Vai și amar de cel pe care îi cășuna. Dacă se auzeau oale trântite și găini cotcodăcind speriate în curtea lui Bogomir, știai că s-a îmbătat Vasili.

Și poate că familia lui Vașco și a celor trei frați ai lui s-ar fi dus cu totul de râpă dacă nu ar fi fost maică-sa,  să o adune la un loc și să o țină legată. O româncă neaoșă, muncitoare și sufletistă care parcă se născuse anume ca să aducă ordine, curățenie și ascultare pe unde trecea. Mai curată în casă și mai dichisită la umblet, mai credincioasă și mai cu frica lui Dumnezeu nu găseai femeie în sat. Își luase băieții sub aripa ei protectoare și îi ducea de mână duminica la biserică pe toți patru îmbrăcați cu haine curate, tunși frumos și dați cu ulei de păr mirosind a levănțică. Iar băieții o iubeau și o respectau și nu îi ieșeau din cuvânt.  

Iar dintre toți cei patru băieți, Vașco era cel mai ascultător și cel mai mămos. Când mergeau la biserică, îngenunchea alături de maică-sa și rămânea pierdut cu ochii pe pereți sau pe tavan unde vedea îngeri zburând, sfinți martiri cu capetele tăiate pe care îi plângeau fecioare tinere și patriarhi cu bărbi până la genunchi.

Iar mai târziu, după ce a luat de la maică-sa fervoarea religioasă și credința, Vașco a făcut seminarul și s-a făcut preot.

***

Răspândește asta pe

Un comentariu la „Vașco

  1. Frumos,dar cam puțin…

Scrie un comentariu