O să pară greu de crezut, dar e adevărat: de la prima pagină scrisă a romanului până la momentul în care m-am declarat mulțumit de el și l-am propus editurii, au trecut mai mult de douăzeci și cinci de ani. Deci, ca secvență temporală, Regele cu pene este anterior tuturor scrierilor mele și este complet diferit stilistic.

Iar în total cred ca am scris la el peste o mie  și câteva sute de pagini din care au rămas in final cam trei sute cincizeci.

Volumul 1 de la varianta in două volume

Nici la nivel de concepție și nici de execuție, nu are, nicio legătură cu  Frica domnului Al Kuppi. Între ele nu există nicio altă relație decât aceea că sunt amândouă scrise de mine. Deși uneori nici nu par.

”Regele cu pene” s-a distilat în vreo douăzeci de ani, iar ”Frica domnului Al Kuppi” în vreo trei.

Aici, trebuie să fac o observație: eu, cât timp am fost în școală, nu am luat decât premiul întâi. Sau, când îmi scădeau nota la purtare, niciun premiu. Și mi-a rămas obiceiul acesta. Dacă nu scriu literatură de premiul întâi, atunci nu mai scriu deloc. Asta înseamnă că scriu enervant de puțin și sunt insuportabil de sever cu propria mea scriere.

Volumul 2 din varianta cu două volume

Mereu nu îmi convine ceva și șterg, tai, arunc. Sunt zile, săptămâni întregi în care nu scriu nimic dar asta nu înseamnă deloc că nu muncesc la roman. Odată luată hotărârea de a scrie o carte, ea mi se instalează în cap și mă cotropește pe de-a-ntregul iar eu merg pe trotuare cu personajele și cu locurile prin care trăiesc ele mereu în minte.

De fapt, cel mai mult ”scriu” atunci când stau lungit în pat și mă sucesc și mă răsucesc pe toate părțile. Sau când mă minute în șir în vitrina vreo unui magazin fără să știu ce e în vitrină. Atunci mi se aranjează în gânduri capitole, replici, descrieri, personaje, iubiri, conflicte, fraze…

***

Regele cu pene
Descarcă de aici
Regele cu pene
Răspândește asta pe

Scrie un comentariu